Saturday, May 09, 2009

menuntut ilmu

Bismillahhirrahmanirrahim...

sudah lame rasenye tak buat entry baru.. hehe sejak masuk second year medik ni, memang bz btol ngan study.. itu pun rasanya saya masih terkejar2 dengan apa yg diajar lecturer.. nak ikutkan, kadang2 rase cm nak give up course ni, penat sungguh rasanya.. tp bila difikarkan harapan mak ayah, dan pahala yang banyak yg boleh diperolehi ngan keje tu nanti, saya kuatkan gak semangat untuk terus belajar...

Riwayat Ibn Majah dan Abu Ya'la:

Ertinya: Daripada Anas bin Malik r.a, bersabda Rasulullah saw: "Menuntut ilmu adalah wajib ke atas setiap Muslim"


antara buku-buku second year medik

kat sini saya nak kongsi antara akhlak penuntut ilmu yang saya jumpe dalam sebuah artikel..

Akhlak penuntut ilmu:

-Merasakan tanggungjawab ilmu:

Diriwayatkan daripada Muaz bin Jabal beliau berkata Rasulullah SAW bersabda: 'Tidak akan mara seseorang hamba di hari Akhirat melainkan telah ditanya mengenai 4 perkara: Berkenaan Umurnya ke mana yang telah dia habiskan. Berkenaan dengan Waktu mudanya apa yang telah dia lakukan. Berkenaan dengan hartanya dari mana diperolehinya dan ke mana dia belanjakan. Dan berkenaan dengan ilmu apa yang telah diperbuat dengannya.' -Riwayat oleh Attabarani dengan isnad yang sahih

-Menjaga amanah ilmiah:

Sabda Rasulullah SAW : 'Berilah nasihat pada ilmu, Sesungguhnya khianat seseorang daripada kamu terhadap ilmu adalah lebih dahsyat daripada khianatnya terhadap hartanya, Dan sesungguhnya Allah akan bertanya kepada kamu pada hari kiamat.' - Riwayat Attabarani

Di antara yang termasuk dalam daerah amanah ilmu adalah beberapa perkara berikut:-

i)Menasabkan atau menyandarkan pendapat dan fikrah (buah fikiran) kepada Tuannya.
ii)Menyampaikan ilmu yang diketahui, dan tidak malu untuk mengatakan"tidak tahu" jika dia tidak mengetahuinya.

-Tawadduk

tawadduk dalam menuntut ilmu kerana ilmu adalah ibarat lautan, semakin banyak yang kite pelajari, masih banyak lagi sebenarnya yang belum kite pelajari..

Firman Allah swt dalam surah al-Isra' ayat 85:

"...Tidak diberi kepada kamu ilmu kecuali sedikit sahaja."

-Beramal dengan apa yang dipelajari:

Firman Allah SWT dalam surah al-baqarah ayat 44:

"Mengapa kamu menyuruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedangkan kamu sendiri melupakan diri (kewajiban)mu sendiri padahal kamu mambaca Al-Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir?"


-Sentiasa berusaha untuk menyampaikan ilmu:

Firman Allah dalam surah ali-imran ayat 187:

"Dan (ingatlah) ketika Allah mengambil janji dari orang-orang yang telah diberi kitab (iaitu):"Hendaklah kamu menerangkan isi kitab itu kepada manusia, dan janganlah kamu menyembunyikannya", lalu mereka melemparkan janji itu ke belakang punggung mereka dan mereka menukarkannya dengan harga yang sedikit,amatlah buruk tukaran yang mereka terima."




2 comments:

  1. Anonymous8:52 AM

    wah! bagus sekali ayat mu itu...

    ReplyDelete