Saturday, July 17, 2010

Inna solati, wanusuki, wamahyaya, wamamati, Lillahirabbil 'alamin






assalamualaikum...



saje nak kongsi pengalaman pertama saya masuk ke hospital ( Kasturba Hospital) 12 julai lepas sampai 14 julai atas diagnosis of acute gastroenteritis..

sebenarnye saya tak tau juga apa yang saya makan sampai sakit.. saya ingatkan sebab saya masak laksa.. maybe ada yang kurang sempurna masakannya.. tp seingat saya laksa tu saya bagi jugak dekat orang lain, diorg sihat je.. takkan sebab makan mangga? herm tak tau la sebab ape

tapi time masuk tu saya ada vomiting, diarrhea ngan fever.. so doc admit sebb dia nak masukkan iv infusion of dextrose and garam.. tu juga pengalaman pertama saya kene iv infusion.. and terus terang sakit! :(

nak solat susah, nak mandi susah, nak gerak pun susah.. bila flex palm, jarun yang panjang yang masuk ikut vein tu terus hit bone.. aduh... memang tak bermaya time tu.. saya nak solat duduk pn tak mampu time tu.. cuma mampu solat baring.. huhuhu

bila makan muntah, bila makan muntah.. bila tak makan spasm of muscle.. haih.. memang sedih juga time tu.. dan boring! memang ada tv tp cerita dia ulang2 je.. tak tau nak buat ape.. haha so bila saya rasa-rasa dh sihat, saya pun mintak izin doc nak keluar.. tp malangnya malam sebelum saya keluar tu saya muntah... (makan makanan hospital je time tu)

doc pagi tu keberatan nak bagi saya keluar.. tapi saya berdegil nak keluar, saya siap ckp kat dia saya akan datang balik if rasa tak sihat.. haha yey dapat juga keluar.. untuk esoknya saya dapat mc.. sebab doc kata saya blum okay lagi.. ada gastric lagi..

alhamdulillah, arini saya dah ok.. walaupun saya tak boleh makan banyak dan bebas mcm dulu, tapi alhamdulillah my condition is getting better.. thanks for all yang datang mengejuk, bawah buah makanan bunga dan sebagainya..


"Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. " - surah Al-An'am ayat 162


mungkin saya diuji dengan kesakitan itu untuk menjadikan saya lebih bersyukur dengan nikmat kesihatan kurniaan Allah yang mungkin selamani saya kurang hayati.. insyaAllah akan saya gunakan masa dan nikmat yang ada dengan sebaiknya..

saya ada letak beberapa gambar dalam wad:





gambar ni diambil time mak datang melawat.. us in front of kasturba hospital




keadaan bilik.. gelap sikit gambar




dia ada bagi almari, meja study skali..





toilet dia kotor sikit..

walaupun keadaan wad tak bertaraf hotel haha tapi saya tetap bersyukur sebab ada tempat berehat yang bagi saya sempurna dan doctor and nurses yang baik2... yang selalu datang bersembang dengan saya bila kawan-kawan pergi ke kelas.. alhamdulillah ^_^



‎"Allah tidak memberi kenikmatan kepada seseorang hambaNya dengan suatu kenikmatan kemudian Dia mengambil kenikmatan itu daripadanya. Lalu digantikanNya dengan kesabaran, melainkan apa yang dijadikan ganti itu lebih baik daripada apa yang diambilNya"-Saidina Umar ibni Abd al-Aziz

5 comments:

  1. ingat 5 sebelum 5..pernah dengar kan?
    tapi selalu je kita sering melupakannya..
    terutama org yg menaip ni..hehe

    sakit adalah ujian Allah utk uji tahap kesabaran dan keimanan kita..
    mungkin juga penghapus dosa2 yg lalu..
    dan mgkin juga utk mengangkat darjat hamba-NYA..

    semoga sntiasa mnjadi hamba yg bersyukur setiap detik dan ketika..

    pesanan juga wat diriku ini yg sering alpa:)

    ReplyDelete
  2. haha ape tu 5 sebelum 5? tak tau.. hahaha

    Drpd Abdullah bin Abbas r.a., Nabi saw bersabda: "Rebutlah 5 perkara sebelum 5 perkara: Muda sebelum tua, sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sibuk, hidup sebelum mati" - HR al-hakim

    haha nak tanya pula, 24434 tu ape? itu pun jangan dilupa..

    hehe insyaAllah dpt banyak juga pengajaran time kat sepital aritu.. ada juga hikmah dia sakit.. jazakillah for the reminder :)

    ReplyDelete
  3. dugaan allah pada hamba-Nya yang beriman...

    ReplyDelete
  4. pemerhati3:50 AM

    cuba check balik ..innassolati ke 'inna solati' lain maksudnya tu

    ReplyDelete