Wednesday, January 14, 2009

Keinsafan



Assalamualaikum.. dh lame rasenye tak buat post baru.. herm busy actually.. handle pasal rumah, pasal nak exam lagi.. it's a tiring month! hehe tapi alhamdulillah sumenye berjalan dengan lancar. InsyaAllah saya dan kawan-kawan (2 org) akan pindah ke rumah baru jumaat ni. Esok exam, doakan saya ye

Herm seminggu due minggu ni memang banyak benda yang jadi, tapi yang paling besar skali yang terjadi kat saya ialah pengajaran yang Allah nak tunjuk kat saya. Saya juz nak kongsi ngan kawan-kawan, semoga masing-masing ambil iktibar (termasuk saya sendiri)

Macam yang semua tahu, duit scholar jpa bagi memang banyak, sampai slalu buat saya lupa diri. Saya slalu makan mahal-mahal, beli macam-macam.. pendek kata ape saya nak semua saya beli.. tak pernah pun tengok harga dia brape, kat kaunter baru la tau die mahal ke murah. Tapi time tu memang tak pernah sedar pun saya sedang boros...

Makan dalam sebulan, memang makan kat tempat kaya-kaya... makan mahal-mahal.. sehari makan rs200above.. tapi saya memang makan sampai abisla, sebab saya makan kuat huhu.. pastu kian hari blanje2... duit kat bank tak pernah saya nak tengok tinggal brape.. saya keluarkan duit ikut suka ati saya je.. beli macam-macam... yang mana satu kepuasan untuk saya (saya tak sedar saya tgh terpengaruh dengan bisikan syaitan time tu)

Tibe-tibe dapat arahan keluar hostel, kitaorg cari rumah.. susah sangat-sangat nak cari rumah yang menepati citarasa... ble dah dapat, ada yang kata jauh... ble dh dapat, ada yang kata mahal.. ble dh dapat, ada yang kata tak selamat... ble dh dapat, ada yang kata tak lawa.. sampai 4 hari cmtu barula kami dapat rumah...

Lepas tu, suddenly i have to go back.. to malaysia.. check duit kat bank, nak keluarkan duit untuk bayar tiket... [33k].. skrin atm tulis:

"Sorry your money is not enough for the transaction!"

Saya terkejut sangat-sangat.. brape banyak yang saya tinggal ni? saya cek balance.. 48k!!!! Rumah kene bayar deposit untuk 10bulan bersamaan 1 lakh [100k]. Disebabkan kongsi 3 org, sorg kene bayar dalam 33k.. So duit yang saya ada cume lepas untuk bayar salah satu..

Time tu saya sangat-sangat tersentak.. seriously.. tak tipu.. sebab duit jpa tak pernah tak cukup untuk saya tibe-tibe kalini... Saya call mak saya, dan die ckp die nak masukkan duit... she will help me.. Saya cakap saya tanak mak tolong, takpela orang boleh stay kat sini... But she refuse.

Dia cakap, "Takpela, mak tolong anak mak.. skang ni mak tolong.. nanti bila dh keje jangan lupe mak"

When she said that saya nangis sangat-sangat.. My mom sangat-sangat sayangkan saya...

Pengajaran yang saya dapat

1- Time saya cari rumah, tambah-tambah cari rumah yang menepati citarasa semua pihak, saya terfikir akan saudara-saudara kita yang miskin, diorg tak leh pun nak cari rumah yang best-best.. cukupla apa yang ada, sampai ada yang tidur di kaki lima sebab takde duit pun nak sewa rumah murah




2-Time saya kesesakan duit cmni, saya terfikir, banyak lagi saudara-saudara kita yang cuma kais pagi makan pagi, kais petang makan petang... saya ada tengok satu rancangan bersamamu kat tv3.. ada family ni ada ramai, diorg cume makan nasik dengan air n ikan sekor yang dikongsi untuk 10ahli keluarga. Sedangkan saya sehari keluar duit dekat berbelas belas ringgit untuk makan, keluarkan duit banyak-banyak untuk beli baju lawa2.. sedangkan ramai lagi saudara kita yang pakai baju koyak sana sini...



3-Time saya cari rumah jugak, saya terfikir, walaupun susah untuk mencari rumah, tapi saya masih hidup dalam keadaan di mana saya dapat banyak pilihan untuk pilih rumah, tempat untuk berteduh, tempat yang selamat jauh dari pertumpahan darah, sedangkan saudara-saudara kita di palestin banyak rumah-rumah yang dh kene bom.. duduk menyorok tepi bakul pun belum tentu selamat..



4-Last skali, sebenarnye mak sangat sayangkan anak-anak dia. Saya mengaku kadang-kadang berlaku perselisihan faham antara saya dan mak, terus terang benda-benda tu saya tanak pun terjadi tapi dia jadi di luar batasan... Walau apa pun yang saya dh buat, mak tak pernah lupekan saya.. selalu die anta sms ckp... blaja rajin-rajin.. nanti kamu kaya, bukan mak yang senang, mak cuma nak tengok anak-anak mak hidup senang.. Dulu saya slalu salahkan mak saya sebab paksa saya amik medik ni, tapi skang saya nampak apa yang mak saya pilih itu untuk kebaikan saya.. skang ni, i will do anything to repay what u have done to me mom.. :)




Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi:

Daripada Abu Humaid al-Saidi r.a., Nabi saw bersabda: "Perelokkanlah cara kamu dalam menuntut dunia. Sesungguhnya setiap orang adalah dipermudahkan berdasarkan untuk ketentuan yang telah ditetapkan kepadaNya"

2 comments:

  1. bile nak buat house warming?... dah jadi kejiranan cik langau sekarang... bukan jauh pun rumah baru korang tu... hari ni nak visit Tanu ngan Eddy... diorang dah jemput Cik Langau... korang bile lagi? hahaha...

    ReplyDelete
  2. haha tgh pk2 la ni lalat.. nanti kitaorg inform hohoho

    ReplyDelete