Sunday, December 28, 2008

Jogging + waterfalls= jog falls

salam bicara untuk sume.. pagi ni saya juz nak cite sket pasal trip yang saya dan kawan-kawan yang lain(11 orang gurls) pergi semalam.. it's a place called jogfalls.. i have no idea mane diorg dapat name tu tapi rasenye nama tu derived from jogging + waterfalls because we have to do a little bit 'jogging' to reach the bottom of the waterfalls.. [ske-ske ati je buat teori sendiri haha]

Jogfalls, created by sharavti river mempunyai ketinggian sebanyak 253meters (829 ft), is the highest waterfall in india, one of the highest waterfall in the world. Terletak kat Shimoga district of karnataka. Name lain dia, Gerusoppe falls, Gersoppa falls, Jogada Gundhi.

herm, we suppose to leave from manipal at 6.15.. tapi ade hal sket with our transportation, sume orang pun dah panas, haha akhirnye bertolak dalam kol 7 lebih camtu.. perjalanan amik mase 4 jam pergi dan balik (balik i'm not sure because he used different route.. which i think longer than 4 hours).

On the way g situ, kitaorg ade lalu kat turtle beach, so kitaorg singgah jap untuk amik gambar hehe.. oh yeah.. disebabkan my digital camera tibe2 rosak, saya terpaksa gune camera hp saya untuk tangkap.. sedih2.. huhu

turtle bay with no turtle :P


Pastu kitaorg continue journey, time dah nak sampai tu jalan dia cm ular kene palu.. lame plak tu, dalam sejam setengah jalan dia cmtu (jalan cm kat ulu chepor,perak). Saya tak pernah muntah time journey, tapi untuk kalini saya muntah! huaaa tapi bukanla muntah dalam kete, muntah time dah sampai waterfalls tu kat toilet. Oh yeah, saya bangga saya dapat tahan lame cmtu (clap2! haha)

Then sampai dekat-dekat kol 12, kitaorg tak tau jalan nak turun bawah, so kitaorg pun amikla tour guide. Bayar kat die rs300.. Dia ni memang baikla haha sebab bertanggungjawab btol..

saat pertama kitaorg kat jogfalls

p/s: sebelum turun adilah nye kepala kene berak ngan burung hahahahaha

Ni gambar jogfalls from atas




pastu ble dh dapat tour guide, kitaorg pun turunla bawah.. half of it ikut tangga, half lagi panjat2 batu turun, seriously bahaya gila sebab saya rase kalau miss step boleh mati huhu.. according to adilah, ade 500 tangga, yang lain tu kitaorg panjat2 batu je






kitaorg kene turun ikut batu-batu ni.. gerun tak?


haha berenti jap amik gambar.. cuak cmne pun posing still posing.. :)






ni gambar jogfalls yang saya amik time kat tangga.. (tengah2 perjalanan)


okay, akhirnya sampai gak.. haha sampai-sampai tu kitaorg cari port nak berkelah tapi cm sumenye batu n cm takde yang best, so bantai je duduk mane-mane.. hehe pas kitaorg lunch, ramai yang turun mandia.. saya setakat turun basahkan kaki jela.. malas btol nak mandi.. tapi air dia serius sejuk gle.. ahhaha.. k ni gambar-gambar jogfalls yang saya amik time kat bawah













tudung biru tu kepala sape? haha





muka-muka bahagia ble dh sampai bawah







aksi bergaya amik gambar.. fuh!!








sebelum mandi, makan2 dulu.. kat situ banyak gle monyet, kitaorg makan, diorg datang.. haih









monyet-monyet ni tunggu masa je nak attack

kitaorg stay situ sampai kol 4 cmtu, then kitaorg gerak balik.. haha sebab nak hiking n balik lagi takut sampai malam.. neway memang sampai malam pun kol 9.45.. k ni gambar terakhir :)


gambar ni saya amik dari tenet.. jogfalls during monsoon.. huhu sedihnya kitaorg tak datang time cmni.. takde rezeki i guess :(


k itu je.. babai jogfalls!! haha

15 comments:

  1. hahaha... cik wani pun muntah rupe2 nye... kire mmg hebat la cik langau ni... langsung tak affected... excited ade la... hahaha (gelak bangga... astaghfirullahalazim...) anyway... termasuk la pulak name dengan gambar cik langau kat dalam post ni... ces!

    ReplyDelete
  2. shasha9:27 AM

    wani, klu g mase musim monsoon tu leh ke nk mandi?
    huhuhu

    ReplyDelete
  3. to lalat:wahahaha bangga ape ade name n gambar keskes..

    to shasha: tak tau la boleh mandi ke tak.. tapi lawa abis haha

    ReplyDelete
  4. it's langau la... not lalat... lalat tak buat bising macam langau... we don't have anything in common- please take note!... hahaha... cik langau rase tak leh mandi... tapi- aik... bukan faresha semalam, tak de monsoon pun tak mandi jugak ke... hahaha...

    ReplyDelete
  5. hahahaha tau takpe.. skang dh taula air tu dtg dr mane.. rupe2nye sungai.. ingat laut keskes :D

    ReplyDelete
  6. hah kalau korg nak bace lagi pasal jogfalls g masuk blog adila aka lalat plak.. die pun ade cite gak haha

    ReplyDelete
  7. makcik ikan emas,nape gambar saye sgt sikit!!

    ReplyDelete
  8. hahaha mane nak tau.. ade kot gambar hang kat camera org len.. ni kat camera kita je ni.. keskes sori :D

    ReplyDelete
  9. again... LANGAU... bukan LALAT... degil betul la mak cik ikan emas ni... hahaha... kepade cik pai... sorry but, the camera loves ME! hahaha...

    ReplyDelete
  10. hahaha awat? memangla camera loves u dah lalat tu berterbangan di kalangan manusia.. cm pelik tu yg asyik tercapture je tu keskes

    ReplyDelete
  11. EEeeeeee... degilnye!

    ReplyDelete
  12. haha lalat dh marah

    ReplyDelete
  13. saya setuju dgn cik ikan emas!!..serius...even cik langau ni mengaku die tak kisah dah lalat gi kat dia..sesekali nk berbau cam tempe katenye..btol tak cik langau??haha..jgn nk ngelat!..kuang kuang...

    ReplyDelete
  14. hahahha ape lagi lalat? takkan senyap je :D

    ReplyDelete
  15. hahaha... ape pasai la korang nak kene "umum" kan kat sini?... well... time tu mmg dah malas nak layan... lantak la... yang cik langau tahu... nak cepat2 masuk kereta... boleh tido... kalo tak... sori la lalat2 tu (bukan lalat la... cik pai yang kate tu agas2!) -ade unsur2 tokok tambah disitu... (ini kire ngelat tak? ha? ha? cik pai...) hahaha...

    ReplyDelete