Friday, December 26, 2008

Kekurangan berat badan


Apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan berat badan ?
  • Kurang berat badan berlaku apabila Indeks Jisim Tubuh (BMI) mengikut umur (BMI -untuk-umur) anda berada di bawah garis 5 persentil ("BMI-for-age is <5th>
  • Anda mungkin sihat tetapi anda mempunyai kadar metabolisma yang tinggi.
  • Anda mungkin mengalami kekurangan berat badan kerana masalah gangguan pemakanan ("anorexia/bulimia") atau masalah perubatan yang berkaitan (masalah tiroid).

Bagaimana hendak menaikkan berat badan?

Dapatkan nasihat daripada doktor anda untuk memastikan bahawa anda tiada mengalami masalah perubatan yang berkaitan. Jika anda tiada mengalami masalah perubatan yang berkaitan, berat badan boleh dinaikkan dengan :

  • Meningkatkan pengambilan makanan untuk meningkatkan kalori.
  • Jika anda seorang yang tidak makan dalam jumlah yang banyak, anda boleh makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap.
    • Cuba makan enam kali sehari (waktu makan utama dan snek) seperti makan sarapan, minum pagi, makan tengahari, minum petang, makan malam dan minum malam ("supper").
    • Snek untuk minum pagi, minum petang dan minum malam perlulah sihat dan berkhasiat.
  • Pilih makanan yang mempunyai kandungan protein dan kalori yang tinggi.
  • Makan makanan yang sihat dan seimbang. Sila rujuk Panduan Pemakanan Sihat.
  • Selalu bersenam. Senaman boleh meningkatkan selera anda.
  • Dapatkan waktu tidur yang cukup. Badan anda akan menyimpan kalori pada waktu anda tidur.
  • Dapatkan nasihat Doktor atau Pakar Pemakanan atau Pegawai Dietetik jika anda ingin mengambil diet tinggi protein atau makanan tambahan ("supplements") untuk meningkatkan berat badan anda.

Contoh menu untuk menaikkan berat badan
Sila rujuk jadual di bawah :


Contoh menu untuk menaikkan berat badan : (1600 kilokalori)

Sarapansarapan
½ cawan Cornflakes + buah yang dipotong
½ cawan Susu lemak rendah
1 keping Roti mil penuh ("wholemeal")
1 sudu kecil marjerin
1 sudu kecil jem
1 cawan Kopi / Teh dengan susu rendah lemak
+ 1 sudu kecil gula


Minum Pagi
1 biji kuih cucur badak
1 cawan Koko dengan susu rendah lemak
+ 1 sudu kecil gula

minum pagi

Makan Tengahari
1 cawan Nasi Putih
½ cawan Kailan (menumis reneh - "braised")
¼ cawan kerabu taugeh
1 senduk Kari ayam + tomato
1 potong nenas
Air Kosong
makan tengahari

minum petang

Minum Petang
1 biji kuih keria
1 cawan Kopi / Teh dengan susu rendah lemak
+ 1 sudu kecil gula


Makan Malam
1 cawan Nasi Putih
1 mangkuk Sup bayam
½ keping tauhu
1 keping saiz sederhana Terung bakar dengan sambal
1 keping Ikan kembong masak Asam pedas
Air Kosong

Minum Malam
1 cawan susu lemak rendah


sumber: kementerian kesihatan

9 comments:

  1. sedihnye... bila la nak gemuk :'(

    ReplyDelete
  2. eh... bukan cik langau dah isi komen kat sini tadi ke? mane pergi nye komen cik langau ni... hmmm...

    ReplyDelete
  3. eh? ntah takde pun? ni br ade.. tadi tak berjaya kot?

    ReplyDelete
  4. tu la... baru nak cakap... thanks for the post... kite senasib dalam hal ni... hahaha... chaiyuk! jom naik kan berat badan!

    ReplyDelete
  5. keskes haha mari2 :D tapi menu die tak sedap.. tak mo ikut haha

    ReplyDelete
  6. kamen rider d machoo girl11:10 PM

    knape xda post cmne nk kurangkan berat badan or pindahkan kegemukan kpd org yg kurus?? ini tidak adil!!(ckp ala2 p rmlee dlm 3 abdul)

    ReplyDelete
  7. hah lantak la sibuk! haha

    ReplyDelete
  8. entah... sape suruh ko masuk kategori tak same ngan kitorang... bising la kamen rider!

    ReplyDelete
  9. haha takpe kamen, nanti2 aku buat post pasal gemuk plak... tp untuk ko aku buat pasal obesity la eh

    ReplyDelete